Műanyag ablak tisztítása és karbantartása

Útmutató a gyártótól származó tippekkel és trükkökkel

Műanyag ablak tisztítása és karbantartása

Sokan azt gondolják, hogy a műanyag ablakok könnyen karbantarthatóak és nem igényelnek sok törődést, azonban a valóságban nem ennyire egyszerű a helyzet. Az időjárás viszontagságai, a por, a pollen és a környezet szennyeződései könnyen rátelepednek az ablakra, és csúnya foltokat hagyhatnak a felületén. Ha nem figyelünk oda, akkor ezek a foltok idővel nehezen eltávolíthatóak lesznek.

Kiváló alapanyagok: Az időtálló ablakok kulcsa

Ha az ablakok beszerzése előtt állsz, fontos figyelembe venni a különböző ablak típusok előnyeit és hátrányait. A műanyag ablakok előnyei közé tartozik a nagyon jó hőszigetelési képességük, könnyű karbantarthatóságuk, valamint a nagy színválaszték és dekorációi, melyeknek köszönhetően az ablakok könnyen illeszthetők a lakás stílusához. A felhasznált anyag miatt a műanyag ablakokat nagyon nehéz meghatározott időre becsülni, de általánosságban elmondható, hogy hosszú élettartammal rendelkeznek.

A fém ablakok előnyei között szerepel a nagyon jó tartósság, a könnyű karbantarthatóság, a kiváló hőszigetelés és a nagyon jó biztonsági szint. A fém ablakok általában alumíniumból készülnek, de rozsdamentes acélból és rézből is készülhetnek. A fém ablakok általában magasabb árkategóriába tartoznak, mint a műanyag ablakok, de hosszú távon megtérülő befektetésnek számítanak.

Végül, a fa ablakok nagyon jó esztétikai megjelenéssel rendelkeznek, melyek tökéletesen illeszkednek a rusztikus lakásokhoz. A fa ablakok azonban nem rendelkeznek olyan jó hőszigetelési képességgel, mint a műanyag és fém ablakok, és a hosszú távú karbantarthatóságuk sem olyan egyszerű, mint a műanyag és a fém ablakok esetében.

Az ablakok beszerzése előtt tehát fontos alaposan megvizsgálni a különböző típusok előnyeit és hátrányait, és az egyes típusok közül kiválasztani azt, amelyik leginkább megfelel az egyéni igényeknek és a lakás stílusának. Az ablakok rendszeres tisztítása és karbantartása pedig kulcsfontosságú a hosszú élettartam érdekében.

Tiszta ablakon át gyönyörű a kilátás

Az első és legfontosabb teendőnk az ablakok tisztán tartása érdekében, hogy rendszeresen mossuk le őket. Az ablakok tisztításához nem kell mást tennünk, mint felvinni egy kevés tisztítószert egy nedves szivacsra, majd alaposan áttörölni vele az ablakot. A legjobb, ha nem dörzsöljük erősen,  és nem használunk durva alapanyagú szivacsot vagy súrolókefét, mert ezek karcolásokat okozhatnak az ablak felületén.

Az ablakok tisztításához azonban nem csak tisztítószert használhatunk,  hanem alkalmanként szükségünk lehet egy speciális ablaktisztító spray-re is. Ez az anyag segít eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket, és megvédi az ablakot a korróziótól. Az ablaktisztító spray használatakor azonban ügyelnünk kell arra, hogy ne spricceljük túl az ablakot, és mindig alaposan töröljük át a felületet egy nedves szivaccsal.

Ha az ablakok idővel elvesztik a ragyogó fényüket, akkor használhatunk egy speciális ablaktisztító polírozó pasztát is, amely visszaadja az ablakok eredeti fényét és szépségét. Az ablakok polírozása után azonban ne felejtsük el alaposan áttörölni azokat egy nedves szivaccsal vagy ruhával.

Mindent összevetve elmondható, hogy az ablakok tisztítása és karbantartása nagyon fontos a hosszú élettartam érdekében. Ha rendszeresen és alaposan tisztítjuk az ablakokat, akkor megőrizhetjük azok ragyogó szépségét, és hosszú ideig élvezhetjük biztonságos és szép otthonunkat.

párás ablak penészesedés

Hogyan tisztítsuk színes és fehér műanyag ablakainkat?

Szeretnél egy olyan ablakot, amit könnyen karban tudsz tartani és nem kell órák hosszat súrolni, hogy tisztán tartsd? Akkor a műanyag ablak lehet a legjobb választás számodra! 

Az egyik nagy előnye a műanyag ablakoknak, hogy rendkívül könnyen és gyorsan lehet őket tisztítani. Nem kell drága speciális tisztítószereket vásárolnod, az általános ablaktisztító folyadékokkal könnyedén megtisztíthatod az üvegfelületet. A szárny- és tokprofilok tisztítása sem okozhat gondot, egy egyszerű mosószeres vizes törlőkendővel bármikor tisztíthatod azokat. 

Könnyű karbantarthatósága miatt különösen előnyös lehet olyan helyeken, ahol rengeteg por vagy szennyeződés rakódik le az ablakokra, például forgalmas utak mellett. A gyors, hatékony takarítás lehetővé teszi, hogy mindig tiszta legyen a kilátás, nem kell aggódnod amiatt, hogy az ablakodat nehéz lesz megtisztítani. 

Ha pedig már nem csak magad miatt, hanem a környezetvédelem miatt is fontos számodra a műanyag ablakok használata, akkor még inkább örülni fogsz a könnyű tisztíthatóságnak. Az alacsony karbantartási igény és a tartósság miatt ugyanis hosszabb élettartamúak, így kevesebb műanyag hulladék keletkezik az életünk során. 

Tehát, ha szeretnéd egyszerűbbé tenni az ablaktisztítást, és környezettudatosan szeretnél dönteni, akkor keresd a műanyag ablakokat. Nagyon sok előnye van, és biztosan nem fogod megbánni, ha ilyet választasz otthonodba. Azonban van egy dolog, amire mindenképpen figyelned kell, ha műanyag ablakokat szeretnél beépíteni: a védőfólia eltávolítása. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a védőfólia fenttartása megvédi az ablakprofilokat a sérülésektől, így tovább megőrizhetik azok épségét. Azonban a védőfólia eltávolítása rendkívül fontos, és nem csak azért, mert az megakadályozza, hogy napfény hatására a profilra rásimuljon a fólia és később nehezebb legyen eltávolítani. Hanem azért is, mert a védőfólia alatt por és szennyeződés gyűlhet fel, ami idővel károsíthatja az ablakokat. 

A Realtherm Kft. által gyártott műanyag ablakok azonban olyan minőségi anyagokból készülnek, amelyek hatékonyan ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Ezért nincs szükség a védőfólia fenttartására, és biztos lehetsz benne, hogy ha tőlünk vásárolsz ablakokat, akkor bármikor nyugodtan eltávolíthatod a védőfóliát az ablakprofilról. 

Az ablakprofilok tisztításához pedig ajánljuk a kímélő mosószeres vizes törlőkendőt, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket anélkül, hogy megrongálná az ablakok felületét. Ha mégis szükség lenne erősebb tisztítószerre, akkor is ügyelj arra, hogy ne használj olyat, amely károsíthatja az ablakot. 

Modern és energiatakarékos kiváló minőségű műanyag ablakok a Kiko Ablak kínálatából 

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a Realtherm műanyag ablakai könnyen karbantarthatóak és tartósak, így ha hosszú élettartamú és egyszerűen tisztán tartható ablakokat szeretnél, akkor nálunk biztosan megtalálod a megfelelő termékeket. Ha betartjuk a fent említett szabályokat, akkor hosszú élettartamú, szép állapotban megőrzött műanyag ablakaink lesznek. Ha azonban elhanyagoljuk a karbantartást, akkor könnyen előfordulhatnak problémák, mint például az elkoszolódott profilok, az elszíneződött vagy megkarcolt dekorfóliák, vagy akár az elromlott zárszerkezetek, amelyek súlyosabb költségeket okozhatnak a pótlásukkor. 

Ha további kérdésed lenne az ablakainkkal kapcsolatban, vagy szeretnél ajánlatot kérni, akkor keress minket bizalommal!