Hány légkamrás legyen a műanyag nyílászáró?

Ismerkedj meg a műanyag nyílászárók rejtelmeivel

Hány légkamrás legyen a műanyag nyílászáró?

Gondoltad volna, hogy a lakásod ablakai milyen fontos szerepet játszanak az energiatakarékosságban? Ebben a blogbejegyzésben kicsit közelebbről is megvizsgáljuk, hogy miért van ennek jelentősége, és hogyan befolyásolhatja a fűtésszámládat.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a légkamra?

A műanyag ablakok szárny-, és tokprofilja több légkamrából álló szerkezet, mely kamrák javítják az ablakprofil egészének hő-, és hangszigetelését, valamint stabilitását. A légkamra levegővel van töltve, amivel jelentősen csökkenthetjük a hőátbocsátási tényezőt. Manapság az öt légkamrás ablakprofilok a legelterjedtebbek, de találkozhatunk akár három, négy, hat, vagy hét légkamrás profillal is. Az öt alatti ablak légkamra napjainkban már kissé elavultnak számít.

Ha te is lakásfelújítás, ablakcsere előtt állsz, és nem tudod, hogy mi alapján válassz ki új nyílászárókat, akkor a légkamrák száma jó iránymutatást adhat és segítheti a döntés meghozatalát. Persze az ablak légkamrák száma még kevés információ ahhoz, hogy jól válassz, de kiindulópontként remekül alkalmazható.

Ha biztosra akarsz menni az ideálisan hőszigetelt ablak kiválasztásában, akkor kérj a profik segítségét!

Fordulj bizalommal te is a Kiko Ablakhoz, hiszen rendkívül sokszínű és minőségi termékkínálatuk mellett segítséget, tanácsokat is nyújtanak ügyfeleiknek, hogy a befektetett pénzük garantáltan megtérüljön.

Egy jól hőszigetelt ablak legalább öt légkamrából áll. Az ablak légkamrák száma azonban csak egy bizonyos pontig növelhető. Egy bizonyos pontig, minél több légkamrával rendelkezik egy ablak, annál hatékonyabb a hőtartó képessége, viszont fontos szempont, hogy a légkamrák számának növelése a beépítési mélység, vagyis ablakprofil vastagságának növekedését is magával vonja, így ezt mindenképp számításba kell venni.

Egy öt légkamrás ablak általában 70 mm vastag, míg egy 6 légkamrás ablakot minimum 80 mm profilvastagságtól érdemes egyáltalán szemügyre venni. Ennek fényében minden ablak légkamra számát csak addig éri meg növelni, amíg garantálható a megfelelő profilvastagság is a falvastagság jelentős elvékonyítása nélkül.

párás ablak penészesedés

Egyes gyártók, a megtévesztés érdekében, 70 mm-es profilvastagságba akár 6-7 légkamrát is besűrítenek, amellyel a magas minőség és a kedvező árak látszatát keltik, azonban az ilyen ablakok csak pénzkidobást eredményeznek, megfelelő szigetelést nem. Az ablak légkamrák száma csak a profilvastagsággal együtt ad valódi útmutatást.

Összefoglalva, az ablakok légkamráinak száma fontos szempont a hőszigetelés és a hangszigetelés terén, de ne feledd, hogy csak egy bizonyos mértékig érdemes növelni a légkamrák számát. Ezt a döntést mindig mérlegeld a profilvastagsággal együtt, hogy a legjobb hőszigetelési eredményt érhesd el. Ha pedig nem vagy biztos a döntésedben, ne habozz szakértői segítséget kérni a téma jobb megértéséhez és a legjobb választás meghozatalához.

Reméljük, hogy ezzel a blog bejegyzéssel segíteni tudtunk neked abban, hogy megértsd az ablakok légkamráinak szerepét és fontosságát. Sok sikert kívánunk a lakásfelújításhoz és az ablakcseréhez!