Az ablakpárásodás okai és megoldásai

Mit tehetünk az ablakpárásodás ellen?

Mit tehetünk az ablakpárásodás ellen?

Az ablakpárásodás jelensége minden lakásban előfordulhat, és sok bosszúságot okozhat. A párásodás oka az, hogy az ablakok, ajtók üvegfelületein a belső és a külső hőmérséklet különbsége miatt a pára kondenzálódik. Ezek az üvegfelületek általában hidegebbek, mint a lakás belső levegője, így a belső levegőből kiáramló pára a hideg üvegfelületen lecsapódik, és párásodást okoz.

Miért párásodik a műanyag ablak?

Az általunk végzett napi tevékenységek, mint a főzés, takarítás, fürdés, valamint még a kilégzés is növeli a lakásban található levegő relatív páratartalmát. Egy átlagos, négyfős család napi 7 liternyi páratartalmat termelhet. Annak ellenére, hogy van lehetőségünk páraelszívó és szellőztető berendezések használatára, ez még mindig nem elegendő a nagy mennyiségű nedvesség eltávolításához. A párásodást általában akkor tapasztaljuk az ablakokon és ajtókon, amikor a lakás melegebb, mint a külső levegő. A felületek hőmérséklete, különösen az ablakok és ajtók esetében, az úgynevezett harmatpont alá csökken, ami miatt a meleg levegő lehűl és a benne található vízgőz kicsapódik. Ez jellemzően télen, vagy hűvösebb napokon fordul elő. Műanyag ablakok esetében további tényezők játszanak szerepet a párásodás kialakulásában. A műanyag anyag levegőt nem enged át, így a levegő nem tud szabadon áramolni rajta keresztül, ellentétben a fa ablakokkal. Ha a lakásban nagy mennyiségű pára keletkezik, akkor az nem tud kiáramlani az ablakon keresztül, és a belső felületén kicsapódik.

A párásodó műanyag ablakok nem csak esztétikai problémákat okoznak, de egészségügyi problémákat is, mivel a vízcseppek kedvező környezetet teremtenek a penészgombák számára, amelyek allergiás reakciókat, asztmát és egyéb légúti problémákat okozhatnak. A párásodás megelőzése érdekében javasolt az ablakok szigetelésének javítása vagy cseréje, hogy jobban védekezzünk a hőhíd ellen. Ezen kívül, rendszeres szellőztetéssel, páraelszívók használatával és szűrők tisztításával elősegíthetjük a nedvesség eltávolítását a levegőből. Ha ezeket a lépéseket betartjuk, elkerülhetjük az ablakok párásodását, és javíthatjuk a lakás levegőminőségét.

A műanyag ablak párásodása: problémák és hatások

Sokan úgy gondolják, hogy a műanyag ablakok párásodása csak apróság, és nem jelent komoly gondot. Azonban ez a probléma sokkal súlyosabb lehet, mint elsőre gondolnánk. A nagy mennyiségű, nem távozó pára komoly veszélyt jelenthet az egészségre és az épületek szerkezetére is. Ha a bejárati ajtó vagy az ablakok párásodnak, biztosak lehetünk abban, hogy a falak is magukba szívják a kicsapódó nedvességet. Az átnedvesedő falak pedig a penész és a gomba szaporodóhelyévé válnak, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. A mikroszkopikus spórák a légtérbe kerülnek, és ha belélegzik őket, irritációt okozhatnak a szemekben, az orrban, a felső légutakban vagy akár bőrgyulladást is előidézhetnek. Különösen veszélyes lehet ez a helyzet a gyermekek, az idősek vagy a betegséggel küzdők számára.

párás ablak penészesedés

Ezen túlmenően az épületszerkezetben is károsodások jelentkezhetnek, amelyek a vakolat lepergésétől egészen a fa építőelemek elkorhadásáig, a tetőszerkezet meggyengüléséig és az épület életveszélyessé válásáig terjedhetnek. Az egészséges páratartalom felső határa általában 40%, ha az átlagos szobahőmérsékletet, azaz kb. 21 Celsius-fokot veszünk alapul. Ha a páratartalom ennél magasabb, akkor már megjelennek a fent említett problémák. A műanyag ablakok párásodása gyakran gondot okoz, mivel a műanyag nem engedi át a nedvességet, és így a pára a belső oldalon marad. Ha nem megfelelő a szellőzés, akkor a pára nem tud távozni, és a probléma csak súlyosbodik.

Azonban a megoldás nagyon egyszerű: szellőztetni kell! A legjobb, ha rendszeresen nyitva tartjuk az ablakokat, hogy a friss levegő beáramolhasson, és a nedvesség távozhasson. Ha azonban ez nem megoldható, akkor érdemes beszerezni egy páramentesítőt, amely eltávolítja a felesleges nedvességet a levegőből. Összefoglalva, a műanyag ablakok párásodása nem csak esztétikai problémát jelent, hanem komoly egészségügyi és épületi károkat is okozhat. Ha észleljük a problémát, érdemes azonnal megoldani, és odafigyelni a megfelelő szellőzésre vagy páramentesítésre. Ne hagyjuk, hogy a pára árassza el az otthonunkat, és vigyázzunk az egészségünkre és az épületünk állapotára!

A jól hőszigetelt ablak párásodik, miért?

A homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók szigetelése ma már elengedhetetlen része a modern építészetnek. Azonban ahogy az újabb és újabb technológiák születnek, úgy merülnek fel újabb és újabb problémák is. Az egyik legnagyobb kihívást a páraáteresztés jelenti, ugyanis a modern, jól szigetelő ablakok és ajtók valóban meggátolják a nedvesség távozását. A régi ablakok előnye az volt, hogy bár nagyon rossz hőszigetelésűek voltak, viszont nagyon jól szellőztek. Ez azt jelentette, hogy a lakásban keletkező nedvesség könnyedén kijutott a szabadba, így a lakásban mindig szárazabb levegő volt. Az új, jól szigetelő ablakok és ajtók azonban bezárják a lakást, és ezzel együtt bezárják a nedvességet is. Ezért fontos, hogy olyan nyílászárókat válasszunk, amelyek kiválóan szigetelnek, ugyanakkor képesek a páraáteresztésre is. Az ilyen nyílászárók általában többrétegűek, és különleges membránnal vannak ellátva, amely lehetővé teszi a nedvesség biztonságos távozását.

A Realtherm nyílászárók kiváló választásnak bizonyulnak az ilyen igényeknek megfelelően. Az általuk kínált termékek magas minőséget képviselnek, és hosszú élettartamuknak köszönhetően évtizedekig megbízhatóan teljesítenek. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy még a legjobb nyílászárók esetében is fontos a rendszeres szellőztetés. A nedvesség ugyanis nemcsak a főzés vagy a fürdés során keletkezik, hanem a légkondicionáló vagy a mosógép használatakor is. Ezért javasoljuk, hogy naponta legalább egyszer nyissa ki az ablakokat, és engedje be a friss levegőt a lakásba.

Végül pedig még egy fontos tanács: ha már korszerű, jól szigetelő nyílászárókat választott, ne hagyja figyelmen kívül a homlokzati hőszigetelést sem. A homlokzat ugyanis a lakás legnagyobb hőveszteségi pontja, így ha az is jól szigetelt, akkor a nyílászárók hatásfoka is még jobb lesz. Ha pedig mindezekre odafigyelünk, akkor garantáltan kellemes, száraz és meleg otthonunk lesz.